Conditii comercializare bilete de avion Print E-mail

CONDITII GENERALE DE COMERCIALIZARE A BILETELOR DE TRANSPORT AERIAN

 

I.  INFORMATIILE PE CARE AGENTIA DE TURISM VANZATOARE ESTE OBLIGATA SA LE OFERE PASAGERILOR CARE ACHIZITIONEAZA BILETE DE AVION

 

1.1.  Natura zborului: Regulat / charter / low fare (rezervare efectuată în altă parte decat în CRS);

 

1.2.  stul biletului defalcat: preţ de bază, taxe aeroport, taxa de serviciu etc;

 

1.3.  ndiţiile tarifare ale biletului;

 

1.4.  Posibilitatea de a se modifica datele de călătorie şi în ce condiţii;

1.5.  Posibilitatea de a se rambursa parţial sau total contravaloarea biletului şi în ce condiţii;

 

1.6.  Condiţiile de emitere a biletului cu un minim de timp în avans;

 

1.7.  Tip bilet emis: electronic / paper;

1.8.  Cantitatea de bagaje pe pare pasagerul are dreptul să o transporte gratuit, atât ca bagaj de mână, cât şi ca bagaj de cală, precum şi costul/kg a bagajului ce depăşeşte greutatea admisă;

 

1.9.  ele de operare, decolare, aterizare, escala;

 

1.10. Itinerariul de zbor;

 

1.11.  Compania aeriană care opereză pe ruta solicitată;

 

1.12. Timpul minim necesar de prezentare la ghiseul de îmbarcare;

 

1.13. Informaţii în cazul pierderii biletului;

 

1.14. Moneda de emitere a biletului: RON/EURO;

 

1.15. Modalitatea de plată: cash, card, factură;

 

1.16. Nivelul taxelor de serviciu pentru:

 

–      Emitere a biletului;

–      Reemitere;

–      Schimbare dată de rezervare;

–      Rambursare totală sau parţială a biletului;

–      Alocarea locului în avion.

 

1.17.  Dupa emiterea biletului de calatorie, toata responsabilitatea privind efectuarea calatoriei revine companiei aeriene.

 

1.18.  Se recomanda pasagerilor verificarea conditiilor de calatorie cu 24 de ore inainte de data de operare (call center aeroport, site companie transportatoare, agentie de turism) .

 

 

II.  REZERVARI DE LOCURI

2.1.  Rezervarile de locuri pentru zboruri se fac cu ajutorul sistemelor internationale computerizate de rezervari, care permit accesul agentiei la baza de date a companiei si rezervarea efectiva a locurilor pentru o anumita cursa in favoarea potentialilor pasageri.

 

2.2.  Rezervarile sunt gratuite si se fac inaintea datei de plecare.

 

2.3.   Odata cu efectuarea rezervarii, pasagerul va primi de la agentie informatii referitoare la pretul zborului (valabil la data rezervarii incluzand si taxele de aeroport, taxe combustibil, tarifele de servicii ale agentiei de turism), precum si informatiile referitoare la conditii, restrictii si reguli aplicabile biletului de avion ce poate fi cumparat in baza respectivei rezervari.

 

2.4.   Toate conditiile, regulile si restrictiile aplicabile unui bilet de avion sunt cele dictate de compania aeriana, de politica de tarife de serviciu a agentiei de turism, precum si de alti factori independenti de vointa agentiei (de ex. obligatia detinerii vizei). Aceste reguli, precum si pretul biletului de avion, se pot modifica, prin vointa celor ce le-au impus, pina in momentul cumpararii efective a biletului, fara ca agentia sa poata fi facuta in vreun fel raspunzatoare.

 

III. EMITEREA BILETELOR DE AVION. MODALITATI DE PLATA

 

3.1.  Emiterea biletelor de avion rezervate si plata acestora se fac conform conditiilor impuse de catre fiecare companie in parte. Pasagerul are obligatia sa se informeze despre termenul pina la care rezervarea sa este valabila si sa se prezinte in termen pentru achitarea biletului pentru a intra in posesia acestuia. Termenele pot fi schimbate oricind de companie, situatie in care agentia va anunta pasagerul despre modificare, fara a putea fi insa facuta raspunzatoare in vreun fel de catre acesta pentru o eventuala anulare.

 

3.2.  Raportul contractual intre agentie si pasager apare in momentul in care pasagerul a achitat biletul de avion si a intrat in posesia acestuia. Inainte de a achita efectiv biletul, pasagerul are obligatia sa se informeze la agentie despre toate conditiile si restrictiile aplicabile acelui bilet si sa citeasca prezentele conditii generale.

 

3.3.  Pasagerul poate plati biletul de avion in LEI, USD, EUR, la cursul de schimb fata de EUR, utilizat de agentie                                     in                                     ziua  respectiva.

 

 

IV. PRETURILE BILETELOR DE AVION

 

4.1.  Preturile biletelor de avion comercializate prin agentie sunt rezultanta unui sistem complex de reguli tarifare, tarife contractuale, tarife publicate in sistemele centralizate de rezervari, tarife speciale, tarif de serviciu al agentiei de turism, etc. In aceste conditii, fiecare zbor in parte presupune calcularea de catre agentul specializat al pretului aplicabil biletului de avion respectiv. Acelasi zbor, cu aceeasi companie poate genera preturi diferite.

 

Data fiind infinitatea de preturi aplicabile biletelor de avion, acestea, ca si regulile aplicabile lor, nu pot fi afisate sau publicate. De asemenea, informatiile referitoare la reguli, care provin din comunicarile scrise sau transmise computerizat de catre companie, prin sistemele de rezervare centralizate sau direct la agentie, au un caracter continuu, modificarile pot fi permanente, drept pentru care ele nu pot fi traduse si publicate in vreun inscris.

 

4.2.  Preturile de vanzare nu sunt neaparat inscrise pe biletele de avion. Intre pretul inscris pe biletul de avion si cel efectiv incasat de agentie, pot aparea diferente semnificative, care decurg din regulile de emitere a biletelor de avion stabilite de companie precum si din politica de tarife de serviciu a agentiei de turism.

 

Pretul unui bilet de avion devine ferm, impreuna cu toate conditiile aplicabile lui, numai in momentul in care este inscris pe documentul de incasare intocmit de agentie.

 

4.3.  Pentru activitatea specifica, agentia de turism aplica politici proprii de tarife de serviciu.Tariful de serviciu nu este returnabil in caz de anulare sau modificare a biletului de avion.

 

4.4.   Biletele de avion emise de agentie sunt proprietatea I.A.T.A. – BSP Romania – in calitate de reprezentant al companiilor aeriene membre, incasarile aferente biletelor vandute se deconteaza catre

I.A.T.A. BSP – Romania, drept pentru care agentia nu poate fi facuta raspunzatoare despre modul in